Dags att erkänna regnbågsfamiljer i hela EU

Äktenskap och föräldraskap som erkänns i ett EU-land ska erkännas i alla, skriver företrädare för Öppna Moderater.

Äktenskap och föräldraskap som erkänns i ett EU-land ska erkännas i alla, skriver företrädare för Öppna Moderater.

Foto: Gorm Kallestad (TT)

Insändare2024-05-18 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den fria rörligheten i EU ska ge medborgare från alla medlemsländer rätt att resa, studera och jobba i hela unionen. Dessvärre begränsas denna möjlighet i praktiken för samkönade par och deras familjer när de exempelvis flyttar till ett annat EU-land. Det är dags att erkänna äktenskap och föräldraskap i hela EU, så att vi får ett friare och säkrare Europa för regnbågsfamiljer.

I dag finns det ungefär två miljoner barn i EU vars rättsliga förhållande till sina föräldrar kan nekas i ett annat medlemsland. Det gör att många regnbågsfamiljer i dag faller mellan stolarna när de reser eller flyttar från ett EU-land till ett annat. Utan den legala statusen som vårdnadshavare blir det problem för föräldern att företräda barnet och ha kontakt med sjukvård, skola och rättsväsende. 

Det är helt orimligt och rättsosäkert att svenska regnbågsfamiljer ska hamna i juridiskt limbo utan rättigheter varje gång man åker till ett EU-land som inte erkänner samkönade par. Den fria rörligheten inom EU ska gälla alla medborgare oavsett sexuell läggning eller könstillhörighet. En familj i Sverige ska därför räknas som en familj i hela EU utan att misstänkliggöras. Rättssäkerheten för barnen måste stärkas och deras rätt till sina föräldrar måste garanteras. 

Därför är vi stolta över att Moderaterna i Europaparlamentet har varit med och förhandlat fram och röstat igenom en ny familjelagstiftning i EU om att föräldraskap som erkänns i ett EU-land också ska erkännas i alla medlemsländer, oavsett hur den nationella lagstiftningen ser ut. Det ska gälla alla barn i EU oavsett hur barnet har kommit till eller hur barnets familj ser ut. 

Diskriminering, hat och våld mot HBTQ-personer och deras familjer är en verklighet i Europa. Året 2022 var enligt den europeiska HBTQ-organisationen ILGA det mest våldsamma året på ett decennium för HBTQ-personer i Europa och dess närområde. 

Moderaterna har i Europaparlamentet flera gånger markerat skarpt emot den HBTQ-fientlighet som brett ut sig på sina håll i Europa. Hat, hot och diskriminering hör inte hemma i den europeiska gemenskapen som ska vara en frizon mot förtryck och där alla människor har samma rätt att leva sitt liv i frihet. När utsattheten för HBTQ-personer ökar är det ännu viktigare att politiken står upp för grundläggande värderingar, som lika rättigheter oavsett sexuell läggning. Sverige som föregångsland måste visa vägen och påverka andra EU-länder när det gäller reformer för att stärka HBTQ-personer rättigheter.