Tomas Borin: Min syn pÄ Grönlunds fallskÀrmsavtal

Den som lÀst lokalmedias artiklar pÄ sistone kan lÀtt ha fÄtt intrycket att jag Àr en stor fallskÀrmskramare. Det Àr inte sant, replikerar regionrÄdet Tomas Borin (VfP).

Den som lÀst lokalmedias artiklar pÄ sistone kan lÀtt ha fÄtt intrycket att jag Àr en stor fallskÀrmskramare. Det Àr inte sant, replikerar regionrÄdet Tomas Borin (VfP).

Foto: Magnus Grimstedt

Replik2023-12-22 06:37
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det har varit intressant att lÀsa om sig sjÀlv i lokalmedia pÄ sistone. Man kan lÀtt fÄ intrycket att undertecknad Àr en stor fallskÀrmskramare, men det Àr ju inte sant. Det faller pÄ sin egen orimlighet om man Àr gruppledare i VÄrd för pengarna. SÄ vad Àr det som har hÀnt egentligen?

PĂ„ regionstyrelsens sammantrĂ€de den 12:e december fanns ett Ă€rende pĂ„ dagordningen med följande rubrik: ”RĂ€ttelse med anledning av FörvaltningsrĂ€tten i Linköpings dom i mĂ„l nr. 5000-23”. Vad handlade dĂ„ det om? Jo, det handlade om en rĂ€ttelse, inte huruvida ett avtal skulle vara giltigt eller inte.

Som det tidigare berĂ€ttats om i media slöt Region Sörmland och den avgĂ„ende regiondirektören Jan Grönlund ett avtal via extern part den 16:e juni. Det avtalet har inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt Ă€ndrats under det gĂ„ngna halvĂ„ret, inte heller kunde det Ă€ndras pĂ„ regionstyrelsen den 12:e december. Avtalet Ă€r civilrĂ€ttsligt giltigt och bindande. SĂ„ avtalet – oavsett vad vi tycker om det – Ă€r som det Ă€r. Vid tiden för avtalet godkĂ€ndes det av regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) med ett sĂ„ kallat ordförandebeslut. Ett ordförandebeslut bedömdes vid tillfĂ€llet vara tillrĂ€ckligt. 

En privatperson överklagade att beslutet tagits pĂ„ detta sĂ€tt, och menade att regionstyrelsen borde fattat detta beslut. FörvaltningsrĂ€tten höll med om att det borde varit sĂ„, vilket den meddelade Region Sörmland. Fortfarande lade man ingen vĂ€rdering vid sjĂ€lva avtalet, bara den formella hanteringen. 

Efter att regionens jurist tittat pĂ„ detta kom man fram till att det enklaste för att hantera denna situation var att nu, ett halvĂ„r senare, ta beslutet i rĂ€tt instans – regionstyrelsen. Detta skulle fortfarande inte pĂ„verka avtalets vara eller icke vara, bara att det blev formellt rĂ€tt. 

Jag var nĂ€rvarande pĂ„ regionstyrelsens sammantrĂ€de och var av Ă„sikten att sjĂ€lvklart ska vi göra rĂ€tt. Jag tycker inte avtalet i sig kĂ€nns toppen, men det var inte det som var kĂ€rnan i beslutet. KĂ€rnan var att det skulle hanteras rĂ€tt. Och eftersom jag vill göra rĂ€tt röstade jag ja till att regionstyrelsen skulle godkĂ€nna tecknandet av avtalet. 

Det betyder inte att jag tycker om fallskĂ€rmar, eller att det hĂ€r avtalet var optimalt. Men att nu i efterhand, ett halvĂ„r senare, försöka bryta avtalet Ă€r definitivt inte en framkomlig vĂ€g. Det skulle innebĂ€ra en omfattande rĂ€ttsprocess som i slutĂ€nden sannolikt skulle medföra Ă€nnu högre kostnader för skattebetalarna. 

Tomas Borin
RegionrÄd och gruppledare (VfP) i Region Sörmland