Alla grundskolor borde vara mobilfria

Att barnen lämnar ifrån sig sina mobiler under skoldagen borde vara en sjäälvklarhet, menar insändarskribenten.

Att barnen lämnar ifrån sig sina mobiler under skoldagen borde vara en sjäälvklarhet, menar insändarskribenten.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2023-02-15 07:17
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läser i tidningen att Åkersskolan är den första i Strängnäs kommun att införa helt mobilfria dagar. Det är ju inte klokt! Det borde vara helt självklart att alla grundskolor i hela Sverige har mobilfria dagar – alla dagar i veckan.

Har själv barn i friskola i Strängnäs och där har det varit självklart i många år att mobilen lämnas in på morgonen och återfås vid hemgång. Så har det varit på både låg-, mellan- och nu högstadiet vilket fungerar utmärkt och fokus är på lärandet.

Ge mig en anledning till att mobilen skulle behövas under skoldagen! Om jag behöver få tag i mitt barn kan jag ringa receptionen – men hur ofta behövs egentligen det? Skulle säga aldrig, om inget akut inträffar. Och att påstå att mobilen kan behövas i skolarbetet är bara absurt. Det är skolan som ska förse eleverna med verktyg – inte tvärtom. 

Helt självklart är det också att det för barnen förbättrar skolresultatet och det sociala samspelet, ger lugn och ro samt minskar kränkningar och mobbning. Som förälder förväntar jag mig att mitt barn fokuserar på lärandet under lektionerna och inte sitter och surfar eller messar. Tycker det är pinsamt att Strängnäs kommun inte kommit längre i detta – vad väntar ni på? Speciellt som ni kämpar med att förbättra skolresultaten i de kommunala skolorna. Hur kan detta då fortfarande förekomma?

Jag skulle aldrig välja en skola som tillåter mobiler under skoltid. Därmed finns det ingen kommunal skola i Strängnäs där mitt barn skulle kunna gå. Dåligt kommunen – kom igen!