Blicka 100 000 Är framÄt i perspektiv av vikingatiden

Att blicka tillbaka i historien gör det möjligen lÀttare att förstÄ framtiden. Skriver Roger Stark, politiskt obunden.

Att blicka tillbaka i historien gör det möjligen lÀttare att förstÄ framtiden. Skriver Roger Stark, politiskt obunden.

Foto: Anders Nilsson

InsÀndare2021-03-02 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Att blicka tillbaka i historien gör det möjligen lÀttare att förstÄ framtiden. Det lÄter sig nog gÄ inom vissa tidsgrÀnser.

I historieböckerna lĂ€ser vi att för fyratusen (4 000) Ă„r sedan hade vi stenĂ„ldern, dĂ€r yxor av sten var gĂ„ngbara verktyg. För tvĂ„tusen (2 000) Ă„r sedan brann en buske, en Ă€ngel landade pĂ„ jorden och dĂ€refter har vi tiderĂ€kningen före och efter Kristus.

För bara ettusen (1 000) Ă„r sedan skapades Sigurdsristningen, en sorts runsten, pĂ„ en berghĂ€ll som vi Ă„terfinner i Sundbyholm utanför Eskilstuna. SjĂ€lva runskriften berĂ€ttar om en mĂ€ktig kvinna som hette Sigrid. DĂ„ var det vikingatid och enligt Sörmlands Museum stĂ„r det pĂ„ denna ristning: ”Sigrid gjorde denna bro, Alriks moder Orms dotter, för sjĂ€len Holmgers Sigröds fader hennes make”. 

Knappast anade Sigrid att kÀrnkraft skulle skapa politisk oenighet tusen Är senare.

De flesta sĂ€ger att det Ă€r svĂ„rare att sia om framtiden Ă€n att lĂ€sa historien. Fast skĂ„da framtiden ska vi nu gemensamt göra. Vi mĂ„ste se ganska lĂ„ngt fram i tiden. Det Ă€r svĂ„rt nog att se tusen Ă„r bakĂ„t i tiden, till vikingatiden, och Ă€nnu svĂ„rare att förutse en tidsrymd som Ă€r hundra gĂ„nger sĂ„ lĂ„ng. 

För vi ska faktiskt försöka se etthundratusen (100 000) Ă„r framĂ„t. SĂ„ lĂ€nge ska vĂ„rt samlade kĂ€rnavfall lagras pĂ„ ett sĂ€kert sĂ€tt. Enligt officiella berĂ€kningar kostar det 19 miljarder kronor att försluta kĂ€rnavfallet i kopparcylindrar och placera dessa i bergrum. Ett arbete för mĂ„nga personer i mĂ„nga Ă„r. Och det mĂ„ste göras.

LĂ€nge leve sol, vind och vatten.