Ett framtida krig i Sverige Àr sjÀlvförvÄllat

Svensktillverkade JAS 39 Gripen.

Svensktillverkade JAS 39 Gripen.

Foto: Jonas Ekströmer (TT)

InsÀndare2024-01-21 06:21
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Om Sverige hamnar i krig i framtiden kommer det högst sannolikt vara sjÀlvförvÄllat. Genom Sveriges största militÀra upprustning sedan 1950-talet i kombination med USA:s obehindrade tillgÄng till 17 svenska militÀrbaser, högljutt prat om krig med Ryssland, omfattande vapenexport till Ukraina, och inte minst medlemskapet i Nato, sÀtter Sverige sig i en oerhört utsatt position.

Situationen Àr högst besvÀrande mot bakgrund av att PÄl Jonson har gÄtt frÄn att vara kommunikationsdirektör pÄ vapenindustrins lobbyorganisation SÀkerhets- och försvarsföretagen till att bli Sveriges försvarsminister, att Oscar Stenström gÄtt frÄn rollen som Nato-förhandlare till senior rÄdgivare Ät Marcus Wallenberg, storÀgare i vapentillverkaren Saab, tillika att Christer Ahlström, tidigare generaldirektör för Inspektionen för strategiska produkter (ISP), det vill sÀga kontrollenheten för vapenexport, blivit senior rÄdgivare till vapentillverkaren Saab.

Man mÄste vara blind om man inte ser intressekonflikterna.

Ingen ny statlig utredning löser detta problem. Det behövs istÀllet en folkbildningskampanj kring Sveriges militÀra utveckling och en kommande folkomröstning sÄ att folket i demokratisk anda fÄr bestÀmma. Detta Àr den överlÀgset viktigaste frÄgan i modern tid som pÄ inget sÀtt fÄr överlÀmnas till vapenlobbyn, vapenindustrin eller politiker.

Denna utredning behöver vara helt transparent inför befolkningen. Vi medborgare Àr inte villiga att riskera vÄra barn, oss sjÀlva och det Sverige vi byggt, pÄ grund av manipulerande, omdömeslösa och giriga beslutsfattare i och utanför landet.

Slutligen, vi mÄste sluta se vapen som lösningen pÄ konflikter och istÀllet göra allt som kan leda till fred.