Fel att assistenter tvingas sluta pÄ Skiftingehus

Personal pÄ Skiftingehus tvingas sluta pÄ grund av ett indraget bidrag

Personal pÄ Skiftingehus tvingas sluta pÄ grund av ett indraget bidrag

Foto: JESSICA GOW / TT

InsÀndare2023-01-24 21:17
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Hej! Vi Àr elever frÄn Skiftingehus Ärskurs 8. Vi har precis fÄtt besked om att vÄra fantastiska lÀrare- och elevassistenter tvingas sluta pÄ grund av skolans ekonomi och att ett statligt bidrag som skolan tidigare fÄtt nu dras tillbaka.

Vi elever tycker att det hÀr Àr en stor förlust för bÄde elever och lÀrare, för att de gör att det finns en trygg punkt i skolan. LÀrare- och elevassistenterna Àr inte som vanliga lÀrare utan de Àr i skolan för att hjÀlpa oss, ge oss stöd och prata ut medan lÀrarna Àr i skolan för att undervisa. LÀrare- och elevassistenterna hjÀlper inte bara oss elever utan hjÀlper ocksÄ lÀrarna under prov, pÄ lektioner, med de stökiga eleverna och de hjÀlper fler elever under lektionerna.

För oss elever sÄ hjÀlper dom oss med sÄ sjukt mycket, de pratar med oss om det vi tycker Àr jobbigt, det kan vara allt frÄn en jobbig person eller uppgift, draman, hur det Àr hemma och vi kan prata ut med en person som förstÄr oss pÄ ett annat sÀtt jÀmfört med lÀrarna. NÀr det handlar om vÄra betyg kan de hjÀlpa oss pÄ lektionerna nÀr vi behöver hjÀlp, uppgifter som vi tycker Àr jobbiga, de kan repetera det vi tycker Àr svÄrt pÄ lektionen, prata om gymnasieval, om det Àr jobbigt att prata med mentorerna kan vi alltid prata med dem och sÄ vidare.

Att ta bort dessa personer frÄn vÄr skola och vardag kommer leda till att skolan skulle bli stökigare, det skulle inte bli samma lugn och trygghet, inte samma förutsÀttningar under lektionerna, lÀxhjÀlpen för eleverna kommer försvinna och det finns ingen person att vÀnda sig till om man vill prata. LÀrarna kan man prata med, men de har lektioner och ibland kan vissa saker inte vÀnta. Ska lÀrarna dÄ lÀmna lektionerna för att prata med oss som behöver det? DÄ kan elevernas undervisningstid inte garanteras.

För lÀrarna kommer en neddragning innebÀra att de inte kommer kunna ha samma lektionsplanering, vara i halvklass, de kommer inte kunna ha tillgÄng till nÄgon om en elev Àr stökig. LÀrarna kommer fÄ en högre arbetsbelastning, de kommer sjÀlva att mÄ dÄligt för att de inte har tiden att prata med eleverna om draman eller konflikter. De kommer behöva ta tid frÄn deras huvuduppdrag för att finnas dÀr mer för oss.

Hur tÀnker politikerna nÀr man pratar om att det i skolan lÀggs en grund för framtiden, nÀr det enda de gör Àr att dra bort mattan för oss. Ni bÀddar för psykisk ohÀlsa och dÄliga studieresultat. LÀrarna kommer inte kunna hÄlla en hög nivÄ pÄ undervisningen och vi kommer inte kunna höja vÄra studieresultat som ni sÄ fint pratar om varje Är. Tack.

Med vÀnliga hÀlsningar.