Nu kraftsamlar vi för trygga bostadsomrÄden

HyresgÀstföreningen kraftsamlar för trygga bostadsomrÄden och krÀver att politikerna gör detsamma.

HyresgÀstföreningen kraftsamlar för trygga bostadsomrÄden och krÀver att politikerna gör detsamma.

Foto: Helena Landstedt/TT

InsÀndare2023-11-13 08:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Ett tryggt hem Àr nÄgot av det viktigaste i en mÀnniskas liv. Under alltför lÄng tid har mÄnga av vÄra hem och vÄra bostadsomrÄden drabbats av ökad otrygghet och grov kriminalitet som alltför lÀnge tillÄtits slÄ rot. Vi hyresgÀster tÀnker inte acceptera att det skjuts och sprÀngs i vÄra bostadsomrÄden. DÀrför uppmanar och vÀlkomnar vi alla goda krafter att kraftsamla och trygghetsvandra tillsammans med oss i HyresgÀstföreningen under hela november. Vi i civilsamhÀllet kommer göra vÄrt för att skapa tryggare bostadsomrÄden. Nu mÄste politikerna göra sitt.

VĂ„ra kvarter och bostadsomrĂ„den Ă€r platser dĂ€r vi lever vĂ„ra liv, har ett familjeliv och möter livets med- och motgĂ„ngar. De allra flesta som bor hĂ€r Ă€r skötsamma mĂ€nniskor som bidrar till samhĂ€llet varje dag. Trots det vet vi att kĂ€nslan av otrygghet vĂ€xer. 

Vi hyresgĂ€ster ser med stor oro pĂ„ hur vĂ„ra barn och ungdomar dras in i kriminalitet, pĂ„ hur vĂ„ra bostadsomrĂ„den tas över av kriminella gĂ€ng som tjĂ€nar stora pengar pĂ„ bekostnad av vĂ„r trygghet. Bland oss grannar finns en stor samhörighet och vi Ă€r rörande överens: vĂ„ldet mĂ„ste fĂ„ ett slut. För det Ă€r vĂ„ra barn som inte vĂ„gar leka pĂ„ gĂ„rden, vĂ„ra grannar som inte vill vistas ute nĂ€r det Ă€r mörkt. 

I över hundra Ă„r har vi hyresgĂ€ster organiserat oss och stĂ„tt enade för att skapa tryggare bostadsomrĂ„den och bĂ€ttre boendevillkor för landets hyresgĂ€ster. HyresgĂ€stföreningen har en lĂ„ng och stolt tradition av att trygghetsvandra tillsammans med andra i vĂ„ra omrĂ„den. Det Ă€r för oss ett sĂ€tt att sĂ€tta ner foten mot otryggheten. I region Mitt kommer vi att trygghetsvandra och vĂ€lkomnar vĂ„ra grannar, det lokala föreningslivet och alla goda krafter att trygghetsvandra tillsammans med oss under november. 

NĂ€r vi trygghetsvandrar tillsammans ökar vi tryggheten i vĂ„ra kvarter och ute pĂ„ gator och torg. Vi hittar smĂ„ som stora Ă„tgĂ€rder som gör skillnad direkt. En mörk park kan lysas upp. En hög buske kan klippas ned. Trasiga lysrör i tvĂ€ttstugan kan bytas ut.  Vi lĂ€r dĂ„ kĂ€nna varandra, det skapar samhörighet och trygghet. 

Vi hyresgÀster och alla vi som Àr aktiva inom föreningsliv och civilsamhÀlle kommer göra vÄrt för att öka tryggheten. Det gÄr inte att förneka att ett stort ansvar ligger pÄ politikerna att göra mer för att vÀnda utvecklingen. Det rÀcker inte med strÀngare straff, det förebyggande arbetet Àr minst lika viktigt. Vi har inte rÄd att missa insatser som kan förhindra att barn och ungdomar dras in i kriminalitet. Det Àr dags att politikerna ocksÄ sluter upp och gemensamt tar tag i problemet över partigrÀnserna. För vi har alla rÀtt till trygga hem.